Co je tapas

Tapas je synonymem pro malé občerstvení, degustační talířek či jednohubky. Název tapas pochází ze Španělska, kde je tento způsob stravování velice oblíben. Lze říci, že jde o způsob stravování, jež je realizován ve společnosti přátel nebo více osob, kteří spolu sdílejí stůl. A protože jsou Španělé i obyvatelé Latinské Ameriky velmi družní, jsou tapas neodmyslitelnou součástí národní kultury.

Jelikož jde hlavně o společenskou záležitost, tapas jsou připravovány při rodinných sešlostech a posezeních s přáteli. K tapas patří sklenka dobrého vína, proto si je můžete objednat i ve vinárnách nebo restauracích. Typické jsou i pro nabídku barů a nočních podniků, kam se lidé chodí bavit. Název pochází ze španělského výrazu tapar, který znamená „přikrýt“.

Údajně bylo zvykem si při večerním popíjení na čerstvém vzduchu zakrývat sklenice se sherry krajíčky chleba nebo plátky šunky, aby do nich nepadal hmyz, a pohotoví hostinští začali za tímto účelem podávat talířky s různými pochutinami. Podle jiné verze stál u zrodu tohoto způsobu stolování král Alfons X. Kastilský, kterému lékaři doporučili prokládat víno malými porcemi jídla.



Crin Roja, Las Corazas, Montal, Marques de Luna

Jsou v unikátní poloze v kraji větrných mlýnů a Dona Quijote. Situovány ve Fuente A´lamo (Albacete) v městě původního iberského, římského a arabského osídlení. Je zásobováno z vinic umístěných na malých pozemcích s mělkou hlavně křídovitou a kamenitou půdou. Celková rozloha vinic je 27 hektarů. Od roku 1973 obchoduje pod sdružením Bodegas Roqueta. Oblast Kastilských vín.

Ramon Roqueta, Vinia Nostra, Synera, El Prior, Campo Lindo, Terra Calida, Montemar, Los Condes

Pod hlavičkou Bodegas Roqueta uvádí na trh svá vína malá vinařství.

Vinařství RAMON ROQUETA, CRIN ROJA, ABADAL a LA FOU Každé z těchto vinařství má několik řad vín.

  • Hospodaří na  54 hektarech vinic. Svá vína prodává od roku  1898 v  Manrese. Vinice se nachází v obci  Fonollosa. Vína jsou produkována pod označením  DO  Catalunya.
  • První zmínka o hospodaření a výrobě vína v této oblasti pochází z roku 1199.

Covides je sdružení (družstvo) malých vinařů, které bylo založeno v roce 1963. Má 650 aktivních členů hospodařících na přibližně 2300 ha vinic. Ročně zpracují 24.000.000 kg hroznů.

Vína pěstují v oblasti Penedes a produkují vína pod označením DO Penedes a DO Cava (DO – oblast původu).

Covides dodává svá vína i na španělský královský dvůr.

Pěstované bílé odrůdy jsou Macabeo, Xarel-lo, Parellada a Chardonay. Pěstované červené odrůdy jsou Tempranillo, Merlot, Syrah, Cabernet Savignon, Monastrell. Hodná zmínky je řůžová CAVA vyrábějící se jen z hroznů červené odrůdy Trepat.

S rozlohou přesahující 190.000 ha je oblast La Mancha největší vě Španělsku, ale zároveň největší vinařskou oblastí na světě. Má charakter náhorní plošiny, která se směrem od severu zdvíhá ze 480 až do 700 m.n.m. na jihu, klima je kontinentální s dlouhým létem, chladnou zimou a rozsahem teplot od -15°C po 45°C. Proslulými a turisty hojně navštěvovanými městy oblasti La Mancha jsou zejména Ciudad Real nebo Toledo, nejznámějším rodákem pak Don Quijote. Do dnešních dnů je krajina La Mancha poseta větrnými mlýny. Typickými odrůdami pěstovanými v oblasti La Mancha jsou (z červených) např. Malbec, Pinot Noir, Garnacha, Monastrel nebo Syrah, z bílých pak zejména Airén, Chardonnay, Parellada, Riesling, Verdejo, Moscatel nebo Gewurztraminer.  Oblast La Mancha přitáhla v posledních letech mnoho nadšených vinařů, kteří budují vlastní značku vysoce kvaitních vín vyráběných moderními metodami. Jejich úsilí se odráží v množství ocenění a vysokých hodnocení od nejprestižnějších hodnotitelů.